Επίσκεψη Ειδικού Επιστήμονα Δασολόγου Ερευνητή για την εξέταση του φαινομένου της νέκρωσης των ελάτων

Απριλίου 11, 2022 0
Επίσκεψη Ειδικού Επιστήμονα Δασολόγου Ερευνητή για την εξέταση του φαινομένου της νέκρωσης των ελάτων
Σε συνέχεια των εγγράφων όπου απέστειλε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το έντονο φαινόμενο της νέκρωσης των ελάτων του Πάρνωνα που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, στις 6 Απριλίου 2022 προσήλθε στον Δήμο μας ομάδα…

Πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στα Δάση Κωνοφόρων Πάρνωνα της περιοχής μας, με συμμετοχή του Δασάρχη Κυνουρίας κ.

Δημητρίου Πετρή καθώς και του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Καμπουρολιά. Ο εντομολόγος ερευνητής κ. Δημήτριος Αβτζής προέβη σε πολύωρο εξονυχιστικό έλεγχο της κατάστασης αρκετών προσβεβλημένων – ξηραμένων ατόμων ελατοδένδρων και διαπίστωσε τα πιθανά πρωτογενή και δευτερογενή αίτια που προκαλούν την νέκρωση. Έλαβε δείγματα από τους κορμούς των ελάτων για την περαιτέρω εξέτασή τους στο Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας Θεσσαλονίκης. Ο μακροσκοπικός έλεγχος των προσβεβλημένων δένδρων έδειξε έντονη προσβολή από διάφορους εντομολογικούς εχθρούς.

Αναμένουμε και τα επίσημα εργαστηριακά αποτελέσματα καθώς και τις ανάλογες οδηγίες του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος προς τα Δασαρχεία στην ευθύνη των οποίων υπάγονται τα Δάση Πάρνωνα για την λήψη των απαραίτητων μέτρων περιορισμού και εξάλειψης του δυσάρεστου αυτού φαινομένου.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας από την αρχή του φαινομένου έδειξε ενδιαφέρον ενημερώνοντας τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αρμόδια ερευνητικά Ινστιτούτα Δασικών Οικοσυστημάτων.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr