Οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του συστήματος συλλογής αποβλήτων στον Δήμο Τρίπολης

Ιουνίου 06, 2022 0
Οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του συστήματος συλλογής αποβλήτων στον Δήμο Τρίπολης
Με σκοπό την προστασία του Περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του συστήματος συλλογής των αποβλήτων και να ζητήσουμε την ουσιαστική συνδρομή σας, στο έργο μας.

Προστατεύουμε τα δάση και τα ρέματα και δεν τα ρυπαίνουμε με μπάζα και σκουπίδια. Τα «μπάζα» και γενικότερα τα υλικά που προκύπτουν από δραστηριότητες κατασκευής, κατεδάφισης ή ανακαίνισης είναι μεγάλού βάρους και όγκου και δεν έχουν θέση σε κανέναν από τους κάδους απορριμμάτων. Είναι υποχρέωση των παραγωγών τούς να τα μεταφέρουν και να τα διαθέσουν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις - μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ.

Τα ογκώδη απόβλητα, όπως έπιπλα, στρώματα καθώς και οι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές για να απορρίπτονται πρέπει να ενημερώνεται η υπηρεσία Καθαριότητας. Τα μικρότερου μεγέθους απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού καθώς και οι λαμπτήρες πρέπει να απορρίπτονται στους ειδικούς κάδους οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Στους ΜΠΛΕ κάδους απορρίπτονται «χύμα», ΜΟΝΟ ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Δηλαδή συσκευασίες από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο. Οι συσκευασίες αυτές πρέπει να είναι άδειες, χωρίς υπολείμματα και όσο γίνεται διπλωμένες ή συμπιεσμένες.

Στους ΜΠΛΕ κώδωνες (καμπάνες) απορρίπτονται γυάλινες συσκευασίες και εξυπηρετούν κυρίως τους μεγάλους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο της εστίασης.

Στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ - ΜΑΥΡΟΥΣ - ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ κάδους απορρίπτονται, μέσα σε κλειστές σακούλες, μόνο αστικά απόβλητα και όχι νεκρά ζώα ή ογκώδη αστικά απόβλητα. Στα αστικά απόβλητα περιλαμβάνονται και τα απόβλητα που προσομοιάζουν ως προς τη φύση και τη σύνθεσή τους με τα οικιακά απόβλητα τα οποία παράγονται καθημερινά στα νοικοκυριά όπως τα υπολείμματα τροφίμων από την κουζίνα, τα απόβλητα από την τουαλέτα, το τζάκι, τα κατοικίδια και τη φροντίδα των κήπων.

Υπενθυμίζουμε για ακόμα μία φορά ότι τόσο οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες όσο και τα λοιπά αστικά απόβλητα απορρίπτονται ΕΝΤΟΣ των κατάλληλων κάδων για τους οποίους προορίζονται. Η εγκατάλειψή τους, εκτός κάδων, αποτελεί ρύπανση, απειλεί τη δημόσια υγεία, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον και διώκεται από το Νόμο.

Τέλος, ο Δήμος μας παρακαλεί τους Δημότες του, να επιδείξουν την απαραίτητη σύνεση και ευαισθησία για το Περιβάλλον που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες μας για τη σωστή απομάκρυνση των αποβλήτων τούς. Η μη τήρηση των κανόνων θα έχει ως αποτέλεσμα την ρύπανση τον Περιβάλλοντος, την επιβάρυνση των υπηρεσιών του Δήμου και την επιβολή προστίμων.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τρίπολης

Γεώργιος Λαγός

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr