Εορτασμός της 201ης επετείου της A’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα

Ιουνίου 30, 2022 0
Εορτασμός της 201ης επετείου της A’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα
Με λαμπρότητα και τιμές εορτάστηκε την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 στη Στεμνίτσα, η 201η επέτειος από την συγκρότηση της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας, του πρώτου διοικητικού οργάνου της Πελοποννήσου και των επαναστατημένων Ελλήνων.

Στις 26 Μαΐου 1821, στη Μονή Καλτεζών στην Αρκαδία, σπουδαίοι Έλληνες, οπλαρχηγοί, πατέρες της Εκκλησίας και άλλοι, προσέδωσαν θεσμική υπόσταση στον απελευθερωτικό αγώνα θεσμοθετώντας την Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία. Στις 27 Μαΐου 1821 έδρα του συμβουλίου με αρμοδιότητα την περιφερειακή διοίκηση της Πελοποννήσου, ορίστηκε η Μονή Χρυσοπηγής στη Στεμνίτσα. Το συμβούλιο καταργήθηκε στις 30 Μαρτίου 1823, με απόφαση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος.

Ο εορτασμός της επετείου των 200+1 χρόνων από την συγκρότηση της Γερουσίας ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής με Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας. Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων, η φιλόλογος και συγγραφέας κα. Νέλα Συναδινού με καταγωγή εκ πατρός από τη Στεμνίτσα, εκφώνησε τον Πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Στη συνέχεια, επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο του Αντωνίου Πελοπίδα, μέλους της Φιλικής Εταιρείας, στην πλατεία του χωριού.

Τον Δήμο Γορτυνίας τίμησαν με την παρουσία τους στην επετειακή εκδήλωση οι Βουλευτές Αρκαδίας Κώστας Βλάσης και Γεώργιος Παπαηλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας κ. Εμμανουήλ Σκαντζός, ο Συνταγματάρχης εφοδιασμού και μεταφορών κ. Εμμανουήλ Χατζηβασιλείου ως εκπρόσωπος του Διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγου Δημητρίου Σκουφίδη, ο διοικητής του Α.Τ. Γορτυνίας κ. Βασίλειος Φώτος. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας Πάικος Αναγνωστόπουλος, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο πρώην Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, ο τέως Δήμαρχος Τρικολώνων και Πρόεδρος ΤΕΔΚΑ κ. Γεώργιος Μπαρούτσας, ο πολιτευτής Ν.Δ. κ. Ιωάννης Κατσίρης. Οι Αντιδήμαρχοι Γορτυνίας Νεκτάριος Μπαρούτσας, Δημήτρης Καζάς και Σταύρος Δημάκος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Μπόρας και Πέτρος Ζούνης. Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και τοπικών φορέων.

Χαιρετισμό εκφώνησαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, οι Βουλευτές Αρκαδίας Κώστας Βλάσης και Γεώργιος Παπαηλίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Εμμανουήλ Σκαντζός. Ο εορτασμός της επετείου ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τα μέλη του «Αχαϊκού Εργαστηρίου πολιτισμού και παράδοσης» τα οποία αποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά την πρόσκληση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας. Τον χορό έσυρε και ο Δήμαρχος Γορτυνίας μαζί με τους επίσημους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, «στήνοντας» παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία της Στεμνίτσας. Χρόνια Πολλά σε όλους!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr