Συμμετοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στο Πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης

Μαρτίου 18, 2023 0
Συμμετοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στο Πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης
Την Παρασκευή 17 Μαρτίου ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης παρευρέθηκε στην εκδήλωση εγκαινίων του Πρώτου Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου της Μάχης Κάτω Μηναγίων του Δήμου Πύλου Νέστορος.

Το Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης δημιουργήθηκε με την αρωγή 21 ιστορικών Δήμων της Πελοποννήσου και βρίσκεται στον οικισμό Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος. Στο εν λόγω πάρκο φυτεύτηκε ένα δέντρο από κάθε Δήμο που ταυτίζεται με τη φυσική κληρονομιά της γεωγραφικής περιοχής του δημιουργώντας ένα εμβληματικό τοπίο με 21 Δέντρα Ελευθερίας. Στην είσοδο του πάρκου τοποθετήθηκε πίνακας με ιστορικό χάρτη της Πελοποννήσου, όπου επισημαίνονται οι τόποι καταγωγής των δέντρων και αναπτύσσονται 21 μικρές ιστορίες Ελευθερίας της Ελληνικής Επανάστασης που έλαβαν χώρα στις περιοχές των Δήμων. 

Ο Δήμος μας συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις φυτεύοντας μια τιλιά. Η ιστορική τιλιά που αντιπροσωπεύει ιστορικά τον Δήμο μας βρίσκεται στο αγροκήπιο της Σχολής Καρυτσιώτη όπου έλαβε χώρα, τον Ιούνιο του 1821, το Κολοκοτρωνέικο τραπέζι μεταξύ του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Υψηλάντη. Κάποια από τα δέντρα που φυτεύτηκαν από άλλους Δήμου είναι: πλάτανος, ελιά, χαρουπιά, δρυς, έλατο, λεμονιά, πουρνάρι, φοίνικας και σφένδαμο. Επίσης το 2021 εντάξαμε την ιστορική τιλιά στο πρόγραμμα «Μοριάς 21» όπου «Τα δέντρα της Επανάστασης» φέρουν ειδική σήμανση και έχουν ενσωματωθεί στις 21 ειδικές διαδρομές του προγράμματος. Είναι και η τιλιά ένα από τα δέντρα που στέκουν αγέρωχα μπροστά μας, τέως σιωπηλοί μάρτυρες, σήμερα πρωταγωνιστές που ενώνουν τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας με το σήμερα.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη μου χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δημάρχου Πύλου Νέστορος, του Προέδρου της Κοινότητας Αμπελοκήπων και του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας, προκειμένου να συμμετέχουμε στη δημιουργία του Πρώτου Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης φυτεύοντας το δικό μας ιστορικό δέντρο. Πρόκειται για μια συμβολική δράση μέσα από την οποία θα υπάρχει «ζωντανό» ένα πολιτιστικό κύτταρο. Τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τους αγωνιστές και τους ήρωες με συναισθήματα ευγνωμοσύνης. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους για την έμπνευση και τη δημιουργία του Πάρκου της Ελληνικής Επανάστασης».

336667114 766458901408901 256058660598728867 n

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr