Φίλια πυρά εκτόξευσε ο Νίκος Φίλης προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια της συζήτηση τους Προϋπολογισμού. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την παρουσία του ΥΠΟΙΚ, πρότεινε την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων προς τα κάτω, με στόχο να μην εφαρμοστούν οι νέες περικοπές στις συντάξεις το 2019 και ζήτησε άμεσα «οριζόντια» μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εκπλειστηριάστουν και σπίτια φτωχών αλλά πολιτικών που ανήκουν στη μεσαία τάξη και όχι μόνο βίλες με πισίνες.

«Είναι αναγκαίο τώρα που συζητούνται τα μέτρα για το χρέος με τους δανειστές, να συζητηθεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να μην εφαρμοστούν σε πρώτη φάση οι μειώσεις συντάξεων το 2019», είπε αρχικά και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει την οριζόντια προστασία για όλες τις κατοικίες με κριτήριο την αξία και κάτω από τα 300.000 ευρώ. «Όσα έχουν συμφωνηθεί οδηγούν σε πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι από κάποια στιγμή δεν θα αφορούν μόνο τους μπαταχτσήδες με βίλες και πισίνες αλλά και φτωχούς και τη μεσαία τάξη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε να υπάρξει η δυνατότητα να παίρνει ο δανειολήπτης το σπίτι του σε τιμή που θα το έπαιρνε το Fund. Καθώς επίσης και τη δημιουργία μιας Δημόσιας Τράπεζα Ειδικού Σκοπού, η οποία «θα μπορούσε να πάρει κονδύλια που έχουν περισσέψει από τρίτο Μνημόνιο».