Εθελοντικός καθαρισμός στην καταβόθρα της Βλαχέρνας από αγρότες

Οκτωβρίου 21, 2021 0

Καθαρισμός της καταβόθρας Βλαχέρνας πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες από ομάδα εθελοντών αγροτών των περιοχών Δάρα και Κανδήλας.

Η καταβόρθα της Βλαχέρνας παροχετεύει τα επιφανειακά νερά της περιοχής της πεδιάδας Κανδήλας προς την κοιλάδα του Τράγου μέσω των υπόγειων υδροφορέων. Η κάθε είδους παρεμπόδιση του νερού προς τη φυσική καταβόθρα επιφέρει σημαντική μείωση εμπλουτισμού του υπεδάφους με πολύτιμο νερό.
 
Στον καθαρισμό συμμετείχαν αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κανδήλας και του Δάρα και οι εργασίες που έγιναν αφορούσαν την περισυλλογή υλικών που φράζουν τις φυσικές διόδους, κοπή χόρτων, απομάκρυνση σκουπιδιών κλπ.
katabothravla2
 
Οι αγρότες κάθε περιοχής πρέπει να φροντίζουν ώστε οι άδειες συσκευασίες από φυτοφάρμακα, λιπάσματα ή άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής να συλλέγονται σχολαστικά και να μην απορρίπτονται στις τάφρους απορροής των νερών διότι καταλήγουν στις καταβόθρες και λειτουργούν ως φράγματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργούνται ζημιές από πλημμύρες και βέβαια δεν λειτουργεί η φυσική διαδικασία εμπλουτισμού των υπόγειων νερών.
 
Τα μέλη του ΤΟΕΒ Κανδήλας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δάρα, δεσμεύτηκαν ότι θα παρακολουθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάσταση της καταβόθρας διότι θεωρούν ότι προέχει όλων η προστασία της φυσικής διαδικασίας αποστράγγισης και διατήρησης των αποθεμάτων νερού στην περιοχή.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr