Μαθητικοί αγώνες και εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του Βυτιναίου αγωνιστή Ματθαίου Πόταγα

Μαϊος 10, 2022 0
Μαθητικοί αγώνες και εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του Βυτιναίου αγωνιστή Ματθαίου Πόταγα
Πραγματοποιήθηκαν, εχθές Δευτέρα 09 Μαΐου 2022, στη Βυτίνα εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του αγωνιστή της Αντίστασης Ματθαίου Πόταγα ο οποίος εκτελέστηκε από γερμανικά στρατεύματα στις 02 Μαΐου 1941.
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Γορτυνίας και την Κοινωφελή Επιχείρησή…

Συγκεκριμένα, μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από τη Γορτυνία τίμησαν την πράξη αντίστασης του θαρραλέου αγωνιστή Πόταγα συμμετέχοντας σε αγώνες ταχύτητας και αντοχής, με αφετηρία το σημείο εκτέλεσής του και τερματισμό το μνημείο προς τιμήν του στην πλατεία της Βυτίνας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απονομή μεταλλίων στις νικήτριες και τους νικητές. 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αρκαδίας Γεώργιος Παπαηλιού, ο Πρέδρος ΔΗ.Κ.Ε.Γ. Πάικος Αναγνωστόπουλος και ο Πρόεδρος Τ.Κ. Βυτίνας Φώτης Κατσούλιας. Την οικογένεια Πόταγα εκπροσώπησαν οι κυρίες Μαρίνα Στράτου - Τζανετάκη και Νταβίν Ψύχα - Πόταγα. Παρόντες ήταν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Σταύρος Δημάκος, Δημήτρης Καζάς και Πέννυ Μπέτσα. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θανάσης Τρυφωνόπουλος και Γιάννης Φράγκος. Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.  

Σε ηλικία δεκαεπτά ετών, στις 2 Μαΐου 1941, ο Βυτιναίος Ματθαίος Πόταγας όταν τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα πλησίασαν το χωριό του, στάθηκε μπροστά τους και φέρεται να τούς είπε «Σταθείτε, δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί». Οι Γερμανοί αφού τον εκτέλεσαν, συνέθλιψαν το κεφάλι του. Ο Ματθαίος Πόταγας «αντάλλαξε» τη ζωή του με μια ηθική νίκη, φτάνοντας σε μια ανώτερη βαθμίδα ηρωισμού.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr