Κατεδάφιση Σινέ Αελλώ | Η αβάν πρεμιέρ του Μάνου Χατζιδάκι με τη Νάνα Μούσχουρη και η προνομιακή θέση

Αυγούστου 08, 2022 0
Κατεδάφιση Σινέ Αελλώ | Η αβάν πρεμιέρ του Μάνου Χατζιδάκι με τη Νάνα Μούσχουρη και η προνομιακή θέση
Κατεδαφίστηκε ένα ακόμη ιστορικό κτήριο στην Τρίπολη, το Σινέ Αελλώ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
 Σινέ Αελλώ ή ΑΛΛΙΣΙΟΝ (Τρίπολη) και η αβάν πρεμιέρ του Μάνου Χατζιδάκι με τη Νάνα Μούσχουρη.

Ξεκίνησε τη δεκαετία 30 με το όνομα ΑΛΛΙΣΙΟΝ, ιδιοκτησία Γ. Χριστόπουλου. Δίπλα λειτούργησε το θερινό ΑΣΤΕΡΙΑ.
Το 1956 ανακαινίστηκε με νέους ιδιοκτήτες Σικώκη, Γιαννόπουλου, Γιαμαλίδη. Το 1961 ιδιοκτήτες Θάνο Μάμαλη, Δημήτρη Σούντρη, Τάκη Θεοδοσόπουλου και μετά Σπ. Τζήλιο.

Απόσπασμα από odosarkadias.gr
Το 1956 ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του κινηματογράφου «ΑΕΛΛΩ», από το Γ. Χριστόπουλο, αλλά εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών, άλλαξε… και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν υπό νέα ιδιοκτησία, των Σικώκη, Γιαννόπουλου και Γιαμαλίδη, λειτουργώντας με πρώτο διευθυντή το Σπύρο Καρβούνη και μηχανικούς τους Φώτη Γεωργακόπουλο, Βασίλη Μπινιάρη και αργότερα το Σπύρο Τζήλιο. Το 1961 η επιχείρηση αγοράστηκε από τους Θάνο Μάμαλη, Δημήτριο Σούντρη και Τάκη Θεοδοσόπουλο, οι οποίοι είχαν την εμπορική εκμετάλλευση και του κινηματογράφου ΑΣΤΕΡΙΑ, στον ίδιο χώρο που, πριν, ήταν ο Καραγκιόζης του Παραλά. Η αλλαγή ιδιοκτησίας συνεχίστηκε, με το Σπύρο Τζήλιο να είναι ο ιδιοκτήτης για την περίοδο 1976-1996, ενώ το 1998 λειτούργησε με επιχειρηματία τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, Τέλη Παναγιώταρο, διευθυντή τον Κώστα Τζήλιο και μηχανικό τον Γιώργο Μπακατσέλο, ο οποίος, πολλά χρόνια, δούλευε ως βοηθός μηχανικός σε διάφορα σινεμά της πόλης…


«Κοντά στο τζάκι», στην Τρίπολη, «Σινέ Αελλώ»…

Της Ελενης Μπιστικα 23.07.2008 • 08:00

Στην Τρίπολη η avant premiere για το «Τζάκι» – Χάρτινο το Φεγγαράκι (Νίκος Γκάτσος) σε πρώτη εκτέλεση.

Ένα τηλεφώνημα μας άνοιξε το βιβλίο των προσωπικών αναμνήσεων μιας οικογένειας που τότε έμενε στην Τρίπολη, στη σελίδα του Οκτωβρίου 1960. Τότε που ο Μάνος Χατζιδάκις με τη Νάνα Μούσχουρη, μια εβδομάδα πριν από την εμφάνισή τους στο κοσμικό «Τζάκι» της οδού Μουρούζη, επέλεξαν να κάνουν «αβάν πρεμιέρ» στην Τρίπολη, στον χειμερινό κινηματογράφο «Αελλώ». Κι έφερε μαζί την ντροπαλή, μαυροφορεμένη Νάνα και τους εκλεκτούς μουσικούς του, Τίτο Καλλίρη, κιθάρα, Κώστα Σεϊτανίδη, κοντραμπάσο, και Νίκο Λαβράνο, ντραμς. Ο Μάνος στο πιάνο. Και η Τρίπολη αισθάνθηκε για λίγο Μπρόντγουεϊ, με μια τέτοια μουσική παράσταση, ενώ μόνο σαντέζες και περιοδεύοντες θίασοι έρχονταν τότε. 

Η προνομιακή θέση

Η Αελλώ βρισκόταν στην περιοχή της πλατείας Άρεως, πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο και δίπλα στο Άλσος του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα κεντρικά σημεία της πόλης. Μπροστά του ο κήπος των Δικαστηρίων, ο πεζόδρομος που οδηγεί στην πλατεία Άρεως, το άλσος με το τρένο, και δεξιά το άλσος του Πνευματικού κέντρου. Λίγα μέτρα στα αριστερά ξεκινά ο Πεζόδρομος της Εθνικής Αντιστάσεως.

aelo7

aelo5

aelo6

Πηγές:

http://cinemahellas.blogspot.com/ 

https://www.kathimerini.gr/

odosarkadias.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr