Μεγαλόπολη | Το χρονικό της πυρκαγιάς από την αρχή έως σήμερα

Αυγούστου 08, 2021 0
Μεγαλόπολη | Το χρονικό της πυρκαγιάς από την αρχή έως σήμερα
Την Πέμπτη το μεσημέρι η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Μεσσηνία τις προηγούμενες μέρες μπαίνει στον Δήμο μας.

Ταυτόχρονα απειλούνται τα χωριά Χράνοι, Ίσαρη, Βάστα, Δασοχώρι και το εκκλησάκι της Αγίας Θοδώρας. Γίνεται εκκένωση των παραπάνω χωριών. Οι κάτοικοι έρχονται με τα αυτοκίνητα τους αλλά και με λεωφορείο που εξασφάλισε ο Δήμος στην Μεγαλόπολη, όπου φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της πόλης.

Τα έξοδα της διαμονής και του φαγητού καλύπτονται από τον Δήμο.

Στο Δημαρχείο γίνεται  έκτακτη συνεδρίαση του περιφερικού συντονιστικού οργάνου. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας , της Αστυνομίας, του Στρατού και όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες της Πελοποννήσου, ενώ στο Δημαρχείο βρίσκονται ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και ο Αστυνομικός Διευθυντής.

Το βράδυ η φωτιά πλησιάζει τους Χράνους. Δίνεται μεγάλη ολονύχτια μάχη από την πυροσβεστική της Μεγαλόπολης, τον Δήμο Μεγαλόπολης, τους Αντιδημάρχους τον πρόεδρο της τ.κ. Μεγαλόπολης, οι οποίοι δρουν σαν έμπειροι πυροσβέστες και τους κατοίκους του χωριού με επικεφαλής τον πρόεδρο Σίκαλη Φώτη.

Φυσικά παρών σε όλη αυτήν την προσπάθεια και κατά την διάρκεια όλης της νύχτας είναι ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Την Παρασκευή η μάχη στους Χράνους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όπως και το απόγευμα της Πέμπτης. Την προσπάθεια αυτή ενισχύουν και ιδιώτες εργολάβοι που προσφέρθηκαν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά εισέρχεται στο χωριό προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και μεγαλώνει τις απώλειες στις περιουσίες των κατοίκων, δεδομένου ότι είχε κάψει κτήματα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ταυτόχρονα περνάει και απειλεί τα χωριά Παραδείσια, Νεοχώρι, και την Αγία Τριάδα, ενώ φαίνεται άμεσος κίνδυνος για τα χωριά Βάστα, Ίσαρη, Χρούσα, Πετροβούνι. Παράλληλα περνάει από τον εθνικό δρόμο και απειλεί άμεσα το Δερβένι, το Βίδι και φαίνεται κίνδυνος για τα χωριά Σούλι, Χειράδες.

Επιπλέον εκκενώνονται τα χωριά Παραδείσια, Χειράδες, Σούλι, Δερβένι, Χρούσα, Πετροβούνι. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στην Μεγαλόπολη όπου έχουν οργανωθεί κέντρα υποδοχής στο Δημαρχείο, στο Πνευματικό Κέντρο και στο ΚΑΠΗ.

Την προσπάθεια αυτή συντονίζουν δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι του Δήμου. Εδώ να ευχαριστήσουμε θερμά τον Γιάννη Τρουπή, πρόεδρο του επιμελητηρίου  Αρκαδίας που φιλοξένησε κατοίκους από τα χωριά που εκκενώθηκαν σε ξενοδοχείο της Τρίπολης, λόγω πληρότητας των ξενοδοχείων της Μεγαλόπολης από τους κατοίκους των χωριών που είχαν εκκενωθεί. Η μεταφορά  ήταν μια προσφορά γραφείου της πόλη μας.

Η μάχη με την φωτιά συνεχίζεται όλη την νύχτα της παρασκευής με μεγάλη προσπάθεια όλων αυτών που συμμετέχουν στην κατάσβεση και ταυτόχρονα ενισχύονται οι μονάδες πυρόσβεσης με μηχανήματα από την Περιφέρεια, με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη  Χρηστού Λαμπρόπουλου. Το βράδυ επισκέφτηκε τα κλιμάκια και ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Το Σάββατο η απειλή είναι μεγάλη για το Ίσαρη καθώς οι φλόγες κατευθύνονται με μεγάλη ταχύτητα προς αυτό. Σώζεται επειδή την τελευταία στιγμή ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και η πύρινη λαίλαπα περνάει δίπλα από το χωριό. Απειλούνται επιπλέον τα χωριά Χωρέμι και Απιδίτσα, στα οποία είχαν προλάβει να γίνουν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες.

Δίνεται η μάχη στο Δερβένι με την βοήθεια της πυροσβεστικής Μεσσηνίας και αποτρέπεται η κάθοδος της φωτιάς στα σπίτια του χωριού.

Το βράδυ μειώνεται η έκταση του ανέμου και η κατάσταση φαίνεται να είναι ελαφρώς ελεγχόμενη με τις προσπάθειες των συμμετεχόντων να είναι πολύ μεγάλες.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Την Κυριακή μέχρι τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη με τα χωματουργικά μηχανήματα να δουλεύουν ακατάπαυστα και να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες. Σε αυτήν την προσπάθεια συνδράμουν και μηχανήματα ιδιωτών τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Ταυτόχρονα η παρουσία εναέριων μέσων είναι αισθητή και συμβάλει στον περιορισμό των πολλών εστιών που υπάρχουν μέσα στην έκταση που έχει πληγεί.

Ελπίζουμε να μπορέσει να δοθεί τέλος σε αυτήν την δραματική κατάσταση για τον Δήμο μας σύντομα.

Πρώτο μέλημα του Δήμου είναι η διασφάλιση της προστασίας των κατοίκων που δοκιμάζονται άμεσα και των περιουσιών τους από τα μέτωπα της φωτιάς.

Θα ακολουθεί συνεχής και έγκυρη ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Παραμένουμε στο πλάι του πολίτη με όλες μας τις δυνάμεις


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr