Save a Greek Stray: “Από την Τρίπολη αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε διότι ήταν αδύνατον πλέον να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε”

Μαρτίου 27, 2024 0

Η Save a Greek Stray, τα τελευταία 10 χρόνια έχει ταχθεί στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, καθώς και στον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων.
Διασώζει, στειρώνει και φιλοξενεί στο καταφύγιό της ένα μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων, που έχουν ανάγκη για θεραπεία και προστασία από τους κινδύνους που συναντούν στους δρόμους της χώρας μας.
 
H ανάρτηση της στο Facebook για τον Δήμο Τρίπολης
 
Την συνεργασία μας με το Δήμο Τρίπολης, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2023 κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών του Δήμου, αποφασίσαμε να την λήξουμε και ήδη από τις 10/3 δεν έχουμε φυσική παρουσία στο καταφύγιο ούτε γνώση των διαλαμβανόμενων.
Με γνώμονα την ευζωία των ζώων που συναντήσαμε και με το όραμα ενός καλύτερου μέλλοντος για τα ζώα της Τρίπολης, είχαμε ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε, ελπίζοντας πως θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας, όσον αφορά την ορθή λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου, καθώς και του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων του Δήμου.
 
Ξεκινήσαμε κάνοντας στειρώσεις σε μία τριήμερη Δράση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη, οπότε στειρωθήκαν 125 σκυλιά, που βρέθηκαν αστείρωτα εντός του καταφύγιου με πολλά θηλυκά ήδη σε κατάσταση εγκυμοσύνης και την πλειοψηφία αυτών σε κατάσταση απίσχνασης. Αναγκαστήκαμε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο αριθμό ζώων τα οποία έχρηζαν άμεσης ιατρικής περίθαλψης και συνειδητοποιήσαμε πως ο ρόλος μας αυτή τη φορά θα πρέπει να μην περιοριστεί στη συνδρομή σε στειρώσεις, αλλά στη μετάδοση της τεχνογνωσίας που διαθέτουμε αναφορικά με τη μελλοντική διαχείριση.
 
Σε αυτήν την ολιγόμηνη παρουσία μας, δράσαμε συμβουλευτικά και όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν και επί του πεδίου, μπορέσαμε δε σε συνεργασία με το Δήμο να πέτυχουμε κάποιους από τους στόχους μας, αποτυγχάνοντας σε άλλους, συγκρουόμενοι με απαρχαιωμένες νοοτροπίες και σκοπέλους της Δημόσιας Διοίκησης. Ανοίξαμε το καταφύγιο σε εθελοντές και κοινό και οργανώσαμε μέρες και δράσεις που επιτέλους περιελάμβαναν τους φιλόζωους κατοίκους της πόλης, εισηγηθήκαμε αλλαγές στις διαδικασίες επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς, περισυλλογής, επανένταξης και συντονισμού των στειρώσεων των αδέσποτων και επιχειρήσαμε να μυήσουμε τους συνεργαζομένους με το Δήμο, στην υλοποίηση της διαχείρισης βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου.
 
Παραδίδοντας το καταφύγιο στους νέους συνεργάτες του Δήμου, απομακρυνθήκαμε μερικώς στις αρχές του νέου έτους, έχοντας διαβεβαιώσεις ότι το καταφύγιο λειτουργούσε επαρκώς, συνεχίζοντας να συντονίζουμε στειρώσεις και περισυλλογές. Επανερχόμενοι μετά από μερικές εβδομάδες μετά λύπης μας συναντήσαμε ξανά εικόνες απισχνασμένων ζώων που μας ανάγκασαν να απομακρύνουμε ένα νέο μεγάλο αριθμό σκύλων, η πλειοψηφία των οποίων ήταν υγιείς.
 
Ταυτόχρονα προωθούσαμε για υιοθεσία όσα περισσότερα ζώα μπορούσαμε, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής, ενώ αναλάβαμε να διαχειριστούμε συνολικά πάνω από 80 σκυλιά επωμιζόμενοι ένα τεράστιο οικονομικό, λειτουργικό και ψυχικό βάρος, που πολλές φορές μας λύγισε, αλλά δεν μας έκαμψε, γιατί μπορέσαμε να δούμε πολλά από αυτά ευτυχισμένα και υγιή πλέον στα νέα τους σπίτια. Καλύψαμε το κόστος για εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργεία σε ζώα εντός και εκτός καταφυγίου, ενώ μπορέσαμε συνολικά να στειρώσουμε 197 σκυλιά, 28 εκ των οποίων σε εξωτερικούς συμβεβλημένους κτηνιάτρους του Δήμου.
 
Από την Τρίπολη αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε διότι ήταν αδύνατον πλέον να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε με ανθρώπους που έχουν επιλέξει εκ προοιμίου να πορευτούν διαφορετικά από όσα πρεσβεύει η λογική, οι αρχές και οι αξίες μας και ταυτόχρονα με την ελπίδα, πως μέρος όσων έχουμε εισηγηθεί θα εφαρμοστούν, ώστε οι φόβοι και οι ανησυχίες μας να μην επαληθευτούν.
 
Η Save a Greek Stray, όπως και κάθε φορέας δράσης, οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με όσα ορίζει το καταστατικό της και πρωτίστως οι αξίες μας και με βάση αυτές τις προτεραιότητες θελήσαμε να βοηθήσουμε, αλλά και με τις ίδιες αρχές επιλέξαμε να αποχωρήσουμε.
 
Να υπενθυμίσουμε πως πρότυπα καταφύγια δεν χαρακτηρίζονται τα νεόδμητα κτίρια και οι ωραίες εγκαταστάσεις στοίβαξης ανεπιθύμητων ψυχών, αλλά αυτά που απαρτίζονται από ανθρώπινο δυναμικό που σέβεται τα δικαιώματά τους και συναισθάνεται το δράμα της αναίτιας φυλάκισης τους.
 
Η καρδιά μας παραμένει εκεί, στα ζώα που αγαπήσαμε και πονέσαμε, και που θα τα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και ελπίδα, ένα προς ένα.
(Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι πάλεψαν να μας κρατήσουν κάθε φορά που χάναμε τις ελπίδες μας, την πλειοψηφία των γιατρών της Τρίπολης που συνεργάστηκαν μαζί μας, τους δημότες που πρόθυμα και με ευγένεια μετέφεραν ζώα στους γιατρούς για  στειρώσεις και τους γιατρούς μας που κάθε φορά μας στηρίζουν αγγόγυστα )

Save a Greek Stray 

Το άρθρο Save a Greek Stray: “Από την Τρίπολη αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε διότι ήταν αδύνατον πλέον να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε” εμφανίστηκε πρώτα στο Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr